|
"Żyj zdrowo”- pod takim hasłem 22 listopada 2019 roku odbyły się w naszej szkole zajęcia dydaktyczno-wychowawcze dla uczniów klas I-III poświęcone zdrowemu stylowi życia oraz znaczeniu warzyw i owoców w diecie człowieka, wpływowi witamin na funkcjonowanie organizmu, uświadomienie konieczności ich spożywania każdego dnia.
Było to działanie edukacyjne realizowane w ramach „Programu dla szkół”, według którego dzieci otrzymują bezpłatnie kilka razy w tygodniu owoce i warzywa oraz mleko i przetwory mleczne.
|
Spotkanie rozpoczęli czwartoklasiści inscenizacją „Pani Jesień i jej dary”, przygotowaną pod czujnym okiem pani Marty Szczepek i Anny Szczepek. Była ona doskonałym wstępem do rozmów o owocach i warzywach oraz ich wpływie na nasze zdrowie, a także o kluczowym znaczeniu witamin i zapotrzebowaniu naszego organizmu na nie.
|
Ciekawa prezentacja wyżej wymienionych tematów przez panie Martę Szczepek i Magdalenę Dudek uzupełniona tematycznymi dekoracjami, kolorowym „magicznym kołem’’ oraz warzywami i owocami sprawiły, że uczniowie aktywnie uczestniczyli w spotkaniu. Wesołe zabawy ruchowe: „Sałatka owocowa’’ oraz pląs do piosenki „Wiewióreczka’’ nie pozwoliły uczestnikom się nudzić.
Ciekawym punktem spotkania były warsztaty kulinarne, podczas których dzieci pod okiem wychowawczyń i zaproszonych gości wykonywały owocowo - warzywne dekoracje, soki, piekły szarlotkę, jabłkowe i brzoskwiniowe ciasteczka. Kulminacyjnym punktem uroczystości była degustacja przygotowanych potraw, na którą zaprosiliśmy rodziców. Wszystkie smakołyki: ciasta ( szarlotka, szpinakowe, marchewkowe), soki i owocowo-warzywne dzieła cieszyły się ogromnym powodzeniem i szybko zniknęły ze stołów.
|
Mamy nadzieję, że ten dzień na długo pozostanie w pamięci naszych uczniów, a owoce i warzywa będą stałym elementem ich posiłków.
Dziękujemy za pomoc paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Przysietnicy, rodzicom, wychowawcom i wszystkim pracownikom szkoły za pomoc w organizacji tego dnia.
|
Organizatorzy: M. Szczepek, M. Dudek, A. Szczepek, J. Szczepek
|